Klozet Temizliğinin Önemi
Tuvalet ve banyolar, evde en çok kullanılan alanlardan biri olduğu için temizlik konusunda belirli kriterlere dikkat edilmesi gerekir.
Özellikle yüksek miktarda bakteri içeren klozetler, kapsamlı bir temizliğe ihtiyaç duyulan alanların başında gelir. İlk kullanımdan sonra bile klozetler yüksek oranda küf ve mikrop biriktirmeye başlar. Bu nedenle, klozetin kapağı, içi ve dışı da dahil olmak üzere her parçasını bakteri ve mikroplardan arındırmak için en iyi klozet temizliği yöntemlerini ve ürünlerini bilmek önemlidir.
Klozet temizliğinde doğru ürünleri seçmek, banyoda hijyeni sağlamak açısından büyük önem taşır. Her temizlikte aşağıdaki ürünler kullanılabilir:
• Çamaşır suyu
- • Krem ya da jel formda yüzey temizleyicileri
- • Kireç ya da pas çözücü
- • Mikrofiber temizlik bezi,sünger
- • Tuvalet fırçası
- • Lateks eldivenler
KLOZETİN DIŞI NASIL TEMİZLENMELİ ?
Klozetin dış yüzeyini parlatmadan önce tüm yüzeyin kir ve lekelerden arındırılması gerekir. Temizlik için sprey, jel ya da krem formda temizleyici bir ürün ya da çamaşır suyu kullanılabilir. Genellikle amonyak içerikli çok amaçlı temizleyiciler, dış yüzey temizliğinde kullanılır.
Ürün yüzeye spreyle doğrudan püskürtülebilir ya da temiz mikrofiber bir bez ya da sünger ile uygulanabilir. Bazen, uzun süre temizlenmeyen dış yüzeyde pas lekeleri oluşur. Bunlar için pas sökücü ürünler kullanılabilir.
Klozet temizleme işleminin ardından dış yüzeyin parlaması için çok amaçlı yüzey temizleyiciler kullanılabilir. Bir bezle tüm yüzey silinebilir
KLOZETİN İÇİ NASIL TEMİZLENİR?
Klozetin içi, bakteri oluşumu için en uygun yerlerden biridir. Bu nedenle klozet içinin temizliğinde, bakterileri ve mikropları öldürmek için en çok kullanılan temizleyicilerden biri çamaşır suyudur. Yoğun bir kimyasal olduğu için talimatlara uygun olarak suyla inceltilmesi gerekir.
Klozetin bir kenarından başlayarak daire şeklinde tüm iç yüzeyi çamaşır suyuyla kaplanır. Lekeleri ve diğer kalıntıları temizlemek için tuvalet fırçası kullanılabilir. Hatta, tuvalet fırçasının üzerine de bir miktar çamaşır suyu dökülebilir. Fırçayla önce kenarların altını, ardından kenarları ve tüm iç yüzeyi, son olarak suyun bulunduğu bölümü ovalayarak kirler çıkarılabilir. Klozet içi temizleme, sifonu çekerek ve su ile durulama yaparak bitebilir.
Çamaşır suyu kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta, ürünü yüzeye uyguladıktan sonra 5 dakika kadar beklemektir. Bu, çamaşır suyunun yüzeye daha iyi etki etmesine yardımcı olur. Ayrıca ürünün deriye temas ederek cildi tahriş etmesini önlemek için eldiven takılmalıdır. Temizliğin ardından banyoyu havalandırmak gerekir.
Klozet temizliğinin püf noktalarından biri klozetin kenar temizliğidir. Dışarıdan tam olarak görünmediği için burada biriken kalıntılar görülmeyebilir ancak bakterilerin en çok ürediği nokta kenarların içidir. Sifon çekildiğinde bu noktalara su girse de mikroplar tam anlamıyla temizlenmez.
Temizliğin ardından klozet içinde bakteri üremesini önlemek ve istenmeyen kokuları gidermek için klozet kokularından yararlanılabilir. Klozete asarak ya da klozetin kenarlarına takarak kullanılan bu ürünlerin içeriğindeki aktif bileşenler, sifonu her çektiğinizde suyla temas ederek hijyeni sağlar. Çam, limon, lavanta gibi farklı koku alternatifleri arasından zevke uygun olarak seçimler yapılabilir.